Mesiangervo, Filipendula ulmaria

Mesiangervon aromikkaita kukkia on käytetty niin viinin, oluen, sahdin kuin simankin mausteena. Maljakkoon leikattuna niiden voimakas tuoksu täyttää koko huoneen.

KäyttöYleisimmin mesiangervosta käytetään sen kukkia, mutta myös nuorilla lehdillä on samankaltainen maku ja nekin kelpaavat syötäviksi. Mesiangervo maistuu medelle: makealle, suolaiselle ja happamalle, ja sen maussa on myös mantelia.

Kokeile vaikka näin:

Mesiangervokermavaahto

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Mausta sokerilla ja ripottele joukkoon pari hyppysellistä kuivattuja mesiangervonkukkia. Aromikkaaseen makuun riittää todella pieni määrä, joten maistele maku varovasti kohdilleen.

Kerääminen

Mesiangervo kukkii kesä-elokuussa. Se kasvaa yleisesti koko maassa  rannoilla, ojien varsilla, kosteilla niityillä ja lehdoissa.

Muuta mielenkiintoista

Ennen vanhaan mesiangervon kukkia ripoteltiin lattioille ennen pitoja: juhlijoiden jaloissa murskaantuvista kukista nouseva tuoksu peitti mahdolliset henkilökohtaisen hygienian puutteet ja muutkin epämiellyttävä hajut.

Huomautus

Mesiangervo sisältää salisylaattia. Se saattaa aiheuttaa allergisia oireita ja kasvia ei tule käyttää jatkuvasti eikä suuria määriä, vaan ainoastaan mausteena silloin tällöin. Jos henkilö on allerginen aspiriinille tai muille salisyylihappoa sisältäville aineille, ei mesiangervo luultavimmin sovi käytettäväksi.

Lisätietoa

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/mesiangervo